Przepis maminy - najlepszy.
Składniki:
Na spód:
- 6 białek
- 1 szkl. cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 15 dag suchego maku
- 6 żółtek
- 05, l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 1 masło
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- duża paczka herbatników
- mocna herbata
- 20 ml wódki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 3-4 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Spód - co i jak?
- Białka ubijamy na sztywno, dosypując w trakcie cukier.
- Po ubiciu dodajemy delikatnie mieszając wiórki kokosowe i mak.
- Ciasto wykładamy do blachy nasmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.
- Pieczemy 15-20 min w 220 stopniach. Trzeba pilnować ciasto, a najlepiej sprawdzić je już po 10-12 minutach, czy się zrumieniło.
Masa budyniowa - co i jak?
- Część mleka (ok. 3/4) zagotowujemy z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Resztę mleka roztrzepuję z żółtkami i dodaję mąkę, przesiewając przez sitko. W masie nie mogą pozostać grudki.
- Masę z żółtek wlewam do gotującego się mleka i mieszam, aż zgęstnieje (jeśli nie udało się usunąć wszystkich grudek w masie z żółtek, to możemy dodać ją do mleka przez małe sitko).
- Dajemy budyniowi przestygnąć, a międzyczasie miksujemy lekko masło (na piórko).
- Wystudzony budyń dodajemy do masła, dalej lekko miksując do uzyskania jednolitej masy.
- Masę wykładamy na wcześniej upieczony spód.
![]() |
Po lewej budyń kupny, a po prawej - domowy, na jajkach. Różnica nie tylko w kolorze, ale i smaku. |
- Zaparzamy mocną herbatę, dodajemy wódkę i zostawiamy do przestygnięcia.
- Następnie namaczamy herbatniki i układamy ciasno na masie budyniowej
- Rozpuszczamy masło z cukrem pudrem w rondelku.
- Następnie dodajemy mleko i kakao i energicznie mieszamy.
- Polewamy masą nasze ciasto.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz