Zaczniemy od bułek. Przepis na 8 sztuk.
Składniki:
- 15 dag świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
- 0,3 l letniego mleka
- szczypta soli
- 1/2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania
- sezam
- Zaczynamy od rozczynu: rozkruszamy drożdże w miseczce, dodajemy 1/2 łyżki cukru, płaską łyżkę mąki i połowę potrzebnego nam mleka. Rozrabiamy składniki na jednolitą masę i odstawiamy na 15 min.
- Następnie dodajemy do rozczynu resztę mąki, olej, jajka i mleko, a potem zagniatamy, aby ciasto ładnie się "urobiło" - musi być elastyczne i nieklejące. Odstawiamy na ok. 30 min.
- Po 30 min. ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kule, które następnie spłaszczamy - mocno spłaszczamy, poniżej 1,5 cm wysokości.
- Układamy buły na blasze.
- Jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy z wierzchu nasze bułki, a następnie posypujemy sezamem.
- Pieczemy ok 20-25 min. w 180 stopniach. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe.
Hamburgery - wyjdzie ich 8 sztuk.
Składniki:
- 1/2 kg zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego (może być też samo wołowe albo wieprzowe)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 1/2 dużej cebuli lub jedna mniejsza
Co i jak?
- Cebulę drobno siekamy i zeszklamy na patelni.
- Międzyczasie mięso wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy.
- Kiedy cebula wystygnie, dorzucamy do mięsa i ponownie porządnie mieszamy.
- Następnie formujemy 8 okrągłych kotletów - dobrze je uformujcie, coby się nie rozleciały. I smażymy na oleju z obu stron aż ładnie się przysmażą. :)
Patyczek się przydał, żeby całość się ładnie trzymała.
Omnomnom... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz