niedziela, 3 kwietnia 2016

Jajko zapiekane w bułce

Niedzielne śniadanie, bardzo leniwe i bardzo smaczne.


Składniki na 2 osoby:
  • 4 bułki (mogą być kajzerki, ale najlepsze są wiejskie)
  • 4 plastry szynki
  • garść tartego sera żółtego
  • 4 jajka
  • masło czosnkowe
  • sól, pieprz


Co i jak?
  1. Bułkę odkrajamy "czubki". :) I resztę wydrążamy. Środki nam nie będą potrzebne, my swoje po prostu zjedliśmy. 
  2. Na dno wydrążonych bułek wrzucamy po 1/3 łyżki masła czosnkowego.
  3. Następnie bułki wykładamy szynką, potem wbijamy jajko i posypujemy je pieprzem i solą. Na koniec posypujemy startym serem.
  4. Bułeczki wkładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy bez "czubków" przez ok. 5 min w 180 stopniach. Następnie nakładamy "czubki" i pieczemy jeszcze ok 7-8 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz