niedziela, 13 marca 2016

Sałatka Waldorf


Ok, przyznam na wstępie, że nieco tę sałatkę zmodyfikowałam, ale zapewniam smak ma dalej wspaniały. :)







Składniki na ok. 2 porcje:
  • dwie garści rukoli lub sałaty (mix sałat jest idealny)
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 dużego selera
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • jogurt naturalny (w oryginale majonez)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • cynamon

Co i jak?
  1.  Jabłko obrać, wyciąć gniazdo, a następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  2.  Selera obrać i pokroić na cienkie plastry. Następnie zalać wrzątkiem, żeby zmiękł. Następnie odcedzić i pokroić w cienkie słupki lub w kostkę. Dodać do jabłka.
  3.  Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do jabłka i selera. Posypać całość pieprzem.
  4. Dodać rukolę/mix sałat, drobno posiekane orzechy.
  5.  Na wierzch położyć łyżkę jogurtu naturalnego i posypać całość cynamonem.
  6. Można sobie wymieszać i zjeść - pycha!
A moja modyfikacja polega na dodaniu, jak na zdjęciu poniżej, sera pleśniowego. Czasem dorzucam też pestki słonecznika. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz