poniedziałek, 2 czerwca 2014
Cukinia - wersja kulista
Coby nie było tak słodko cały czas, to dziś przepis na smaczny obiad: okrągłe cukinie.
Składniki:
· 4 cukinie
· 25 dag pieczarek
· 1 cebula
· 1 pomidor
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· 2 małe ząbki czosnku
· 1/2 kg mięsa mielonego - polecam z indyka
· pieprz, sól, bazylia, oregano
Co i jak?
1. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, żeby troszkę zmiękła (nie, nie musi się zeszklić).
2. Odcinamy górę od cukinii i wydrążamy je. Miąższ kroimy drobno i dodajemy do naszej cebuli.
4. Całość solimy i pieprzymy.
3. Na patelnię dorzucamy pokrojonego drobno pomidora i 3 łyżki koncentratu.
4. Na drugiej patelni krótko podsmażamy posiekane pieczarki, a następnie dodajemy do naszego cukiniowego farszu.
5. Mięso doprawiając solą i pieprzem smażymy na patelni, rozdrabniając na małe kawałeczki. Gotowe mięsko wrzucamy do farszu.
7. Farsz doprawiamy przyprawami - jak kto lubi. Polecam świeżą bazylię. :)
8. Wydrążone cukinie smarujemy od wewnątrz solą, żeby podczas zapiekania zmiękły (sól na paluch i smarujemy).
9. Upychamy farsz po brzegi naszych cukinii i zakrywamy czapeczką (górna część cukinii).
10. Cukinie układamy np. w naczyniu żaroodpornym, którego dno smarujemy zawczasu odrobiną oleju.
11. Cukinie pieczemy ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do momentu, aż staną się miękkie.
Wyglądało pysznie i smakowało pysznie:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz