Dziś w mojej kuchni kolejne dobrocie. :)
Składniki:
· 3 i 1/4 szklanki mąki
· 1 duże jajo
· 4 łyżki roztopionego masła
· 40 g drożdży
· 100 g cukru
· 1 szklanka ciepłego mleka
· 1 opakowanie cukru wanilinowego
· 1/2 łyżki soli
Masa twarogowa:
· 1 żółtko
· cukier wanilinowy lub zwykły cukier
Do smarowania:
· 1 jajo
· 2 łyżki mleka
Kruszonka:
· 5 łyżek roztopionego masła,
· 5 łyżeczek cukru,
· 5 łyżeczek mąki
· opcjonalnie: cukier wanilinowy
1/2 szklanki pokrojonych truskawek
Co i jak?
1. Przygotowujemy rozczyn: 1/2 ciepłej szklanki mleka mieszamy w misce z drożdżami i łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min, aż zacznie pracować/
2. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko roztrzepane z resztą mleka i
rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier i sól. Zagniatamy i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.
Twaróg: rozgniatamy z żółtkiem i cukrem.
4. Bierzemy nasze "urośnięte" już ciasto i rozwałkowujemy w kształcie kwadratu lub prostokąta - w zależności od wielkości blachy. Układamy cienką warstwę twarogu i zawijamy.
5. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
6. Smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem, układamy na górze truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz