Cynamonki i makówki, makówki i cynamonki.
Nie znam osoby, która by nie lubiła tych małych zawijańców. Trudno się dziwić, skoro przepis dostałam od Mamy. :)
CIASTO
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 1 kg mąki
- 150-200g margaryny
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
Co i jak?
- Margarynę rozpuszamy w mleku w ( nie gotujemy!).
- Drożdże mieszamy z cukrem tak, żeby się rozpuścił.
- Do miski wlewamy nasze drożdże, dodajemy mąkę oraz mleko z margaryną i zagniatamy.
- Odstawiamy ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
MASA CYNAMONOWA
Składniki:
- 1/2 masło (lepiej, jeśli będzie miękkie)
- 1 opakowanie cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
Tutaj nie ma co się rozpisywać. Po prostu ucieramy masło z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. :)
MASA MAKOWA
Składniki:
- 200 g mielonego maku
- 1,5 łyżki masła
- 2 lyżki miodu
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 szkl migdałów drobno posiekanych
- 1/3 szkl orzechów również drobno posiekanych
Co i jak?
- Mak zalewamy wodą do całkowitego pokrycia i gotujemy do momentu wrzenia. Potem studzimy.
- Wystudzony mak odciskamy przez gazę lub czystą ściereczkę.
- Dodajemy bakalie, roztopione masło z miodem i cukier.
CIASTO cd.
- Ciasto dzielimy na 10 kawałków
- Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i smarujemy masą cynamonową albo makową.
- Placek mocno zwijamy i kroimy na kawałki o grubości 1,5-2 cm.
- Wykładamy ciasteczka do foremek do muffin, rozkładając lekko brzegi ciastek.
- Pieczemy w 250 stopniach 7-10 minut (Ja piekłam 5-7 min, ale to zależy od piekarnika. Trzeba dobrze pilnować zawijasów, coby się nie przypaliły)
Oczywiście niektóre moje ciastka musiały się lekko przyfajczyć; pozwoliłam sobie na niewstawianie zdjęć. ;) Aczkolwiek wyszły pysznie, o proszę:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz