Z okazji Świąt, które zbliżają się wielkimi krokami
postanowiłam, podzielić się przepisem na makowiec, który stanowi kompilację
kilku innych przepisów i moich wymysłów. Zatem do roboty!
Z podanych proporcji wyjdą aż trzy makowce. Chociaż raz
wyszedł mi jeden... ogromny!
Na początku warto zacząć od przygotowania maku do masy -
należy go ugotować i ostudzić.
Jeśli każemy ciastu drożdżowemu rosnąć zbyt długo, to
po upieczeniu będziemy czuć zbyt intensywnie drożdże.
CIASTO - cz. 1
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej plus 1/2 szkl. do podsypywania
- 180 ml mleka
- 150 g margaryny lub masła
- 6 żółtek - białka przydadzą się do masy makowej
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu albo rumu, albo wódki
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
- 45 dag drożdży
Co i jak?
- Przygotowujemy rozczyn: drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w 100 ml letniego mleka. Odstawiamy na 15 min, żeby sobie nasz rozczyn popracował.
- Do gotowego rozczynu dodajemy wszystkie składniki. Uwaga: margarynę rozpuścić i dodać na koniec - nie może też być zbyt ciepła.
- Ciasto odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia i zabieramy się za masę makową. :)
MASA MAKOWA
Składniki:
- 800 g suchego mielonego maku*
- 170 g brązowego lub drobnego białego cukru (opcjonalnie można dać ok. 1/2 szkl. miodu)
- 200 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów (ja rozdrabniam płatki migdałowe)
- 5 łyżki miodu
- 3 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki masła
- 6 białek, które zostały nam z ciasta
* Ja takowy zakupiłam w Lidlu - gotowy zmielony mak. :)
Co i jak?
- Mak zalewamy wodą do całkowitego pokrycia i gotujemy do momentu wrzenia. Potem studzimy.
- Wystudzony mak odciskamy przez gazę lub czystą ściereczkę.
- Dodajemy bakalie, roztopione masełko i 100 g cukru.
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli (coby się lepiej ubijało) i resztą cukru.
- Masę delikatnie dodajemy do ubitych białek, mieszamy i viola! Gotowe.
CIASTO - cz. 2
- Pięknie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Porządnie, aż przestanie się lepić
- Dzielimy całość na trzy równe części.
- Wydzielony kawałek rozwałkowujemy na 0,5 centymetrowej grubości prostokąt i wykładamy naszą masę. Uwaga: zostaw po ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni między masą a krawędzią.
- Delikatnie zawijamy makowiec w rulon, pamiętając o zaginaniu boków do środka.
- Ciasto układamy w prostokątnej formece na papierze do pieczenia.
- Pieczeny w 180-190 stopniach przez 30-40 min
Kiedy makowiec już się upiecze i ostygnie wypadałoby go
ozdobić. Ja używam w tym celu lukru i kandyzowanej skórki pomarańczy.
LUKIER:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Wodę i cukier puder rozcieramy na gładką masę i polewamy
makowce. Następnie posypujemy wyżej wspomnianą skórką pomarańczową. :)
Makowiec wychodzi niemal taki jak u babci. :)
Dodatkowo samą masę makową można przechowywać do około 5
dni w lodówce, ale oczywiście bez dodanych białek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz