Składniki (około 30 naleśników):
- 3 szkl. mąki
- 4 jajka
- 3 szkl. mleka
- 1 szkl wody
- 2 łyżki cukru (jeśli farsz będzie wytrwany - 1 łyżka)
- szczypta soli
- olej
Co i jak?
- Ubijamy jaja z cukrem i szczyptą soli mikserem.
- Na zmianę dodajemy mąkę, wodę i mleko. Ciasto powinno być rzadkie.
- Odstawiamy ciasto na ok. 30 min.
- Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i porządnie mieszamy. Dodanie oleju powoduje, że nie trzeba używać tłuszczu do smażenia.
- Wylewamy ciasto na patelnię za pomocą łyżki do wazy i smażymy.
Jagodowy farsz (poniższa ilość nie wystarcza mi na 30 naleśników :D)
Składniki:
- 0,5 kg jagód
- 1/2 dużego opakowania gęstego jogurtu
- 1/2 szkl. mleka
- 1,5 łyżki cukru
- Jagody wrzucamy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
- Mieszamy łyżką, uważając by nie rozgnieść całkowicie jagód (ja lubię takie nie do końca zgniecione, ale zawsze można zblendować:)).
- Odstawić na tyle daleko od siebie, by od razu nie zjeść. :D
![]() |
Tutaj kolor jest najlepiej oddany. Na reszcie zdjęć, wybaczcie, ale trochę blado... |
Uwaga: podobno najlepsze naleśniki są z mąki krupczatki. :)
Przepis zaczerpnięty z bloga: http://bajkorada.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz