Beza
Składniki:
- 8 białek
- 10 dag cukru na 1 białko (5 dag cukru i 5 dag cukru pudru)
Co i jak?
- Białka ubić na sztywno, a ubijając stopniowo dodawać cukier
- Pianę ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyznaczyć okrąg o średnicy ok. 20 cm - powinny wyjść 3-4 placki.
- Wypełnić go masą, lekko unosząc boki ku górze.
- Piec 4 godziny w 100 stopniach.
- Odłożyć jeszcze do wyschnięcia.
![]() |
Taki widok z okna w kuchni, poproszę. |
Krem kawowy
Składniki:
- 4 jajka
- 40 dag cukru
- 2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
- kawa rozpuszczalna
- gorąca woda
- Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na nim miskę. Należy pilnować, żeby się za bardzo nie nagrzała.
- Całe jajka wbijamy do miski.
- Ubijamy jajka dosypując cukier, aż zrobi się sztywna masa. Kiedy będzie bardzo gęsta, zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy jajka, aż masa ostygnie.
- Międzyczasie masło i margarynę miksujemy na piórko.
- 1 łyżkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
- Kiedy masa ostygnie, a masło odpowiednio się zmiksuje łączymy masy i dodajemy rozpuszczoną kawę.
- Miksujemy delikatnie, aż krem będzie jednolity.
![]() |
Masło "na piórko" |
![]() |
Łączymy masy. |
![]() |
Najlepiej - podjadanie! |
Nasze wysuszone placki bezowe przekładamy kremem.
Tort dobrze smakuje w połączeniu z bananem i gorzką czekoladą, które widać na zdjęciach. Pysznie. :)
![]() |
I na koniec: Pieseł pomocnik. |
Szkoda ze nie dodałaś że krem nie musi buć kawowy ale mozna stworzyć go w różnych smakach i w każdym wariancie kozacko smakuje.
OdpowiedzUsuńDo bezy najlepszy jest kawowy. Inne smaki zostawiam sobie do tortu i innych cudów. :)
Usuń