Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 50 ml oliwy lub oleju + trochę oliwy do smarowania paluszków (wiem - tłuuusto)
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Rozdrabniamy drożdże i dodajemy cukier. Rozcieramy, aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodajemy mąkę, wodę, olej i sól. I zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
- Odkładamy na 15 min pod wilgotną ściereczką.
- Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwakowujemy na grubość ok 0,5 cm. Placki kroimy w paski o długości 10-12 cm o grubości 05, cm. :)
- Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem, byle nie za gęsto, bo jeszcze będą rosły w piekarniku. Smarujemy je odrobiną oliwy (ja jedną partię posypałam dodatkowo ziołami prowansalskimi).
- Pieczemy ok. 10 min w 200 stopniach.
Świetnie pasuję do dipów czy też kremów warzywnych. :)
Dip czosnkowy:
- 1/2 jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1większy ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- szczypta soli
- Jogurt i majonez mieszamy razem w małej miseczce, dodajemu zioła i sól.
- Do masy dodajemy wyciśnięty czosnek i odstawiamy na godzinkę do lodówki, żeby się "przegryzło. :)
Dip z serka topionego
- 1/2 jogurtu typu greckiego
- 1 serek topiony w kostce (ja użyłam śmietankowego, aczkolwiek może być to również ser smakowy, np. ziołowy lub paprykowy)
- mielona ostra papryka do smaku
- Wszystkie składniki mieszamy razem przy pomocy blendera. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz