czwartek, 19 czerwca 2014

Strucla z twarogiem i truskawkami

Dziś w mojej kuchni kolejne dobrocie. :)
 


Składniki:

· 3 i 1/4 szklanki mąki
· 1 duże jajo
· 4 łyżki roztopionego masła
· 40 g drożdży

· 100 g cukru
· 1 szklanka ciepłego mleka
· 1 opakowanie cukru wanilinowego
· 1/2 łyżki soli

Masa twarogowa:
· 1 żółtko 
· 150 g twarogu
·  cukier wanilinowy lub zwykły cukier

Do smarowania:
· 1 jajo 
· 2 łyżki mleka
Kruszonka:
· 5 łyżek roztopionego masła, 
· 5 łyżeczek cukru,  
· 5 łyżeczek mąki
·  opcjonalnie: cukier wanilinowy

1/2 szklanki pokrojonych truskawek

Co i jak?

1. Przygotowujemy rozczyn: 1/2 ciepłej szklanki mleka mieszamy w misce z drożdżami i łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min, aż zacznie pracować/
2. Do rozczynu dodajemy mąkę, jajko roztrzepane z resztą mleka i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier i sól. Zagniatamy i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.

3. Międzyczasie przygotowujemy twaróg i kruszonkę:
Twaróg: rozgniatamy z żółtkiem i cukrem.
Kruszonka: Masło rozpuścić, lekko ostudzić, potem dodać mąkę i cukier. Zamieszać, aż powstaną grudki i odstawić do lodówki.



 4. Bierzemy nasze "urośnięte" już ciasto i rozwałkowujemy w kształcie kwadratu lub prostokąta - w zależności od wielkości blachy. Układamy cienką warstwę twarogu i zawijamy.




 5. Wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.





6. Smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem, układamy na górze truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min.





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz