poniedziałek, 29 września 2014

Czekoladowe ciasto z fasoli? Czemu nie!



No, to jestem. :)




A dziś na dzień dobry (może i już dobry wieczór) mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z... fasoli. Ano właśnie, wszyscy się temu dziwią: ciasto z fasoli?! a mąka gdzie?!





Ile czasu zajmie nam przygotowanie i pieczenie?

Niecałe 40 min - samo ciasto rozrabia się w 5 min, pozostały czas to oczekiwanie aż pięknie wyrośnie w piekarniku. :)


Co nam będzie potrzebne? 

Blender, miska, łyżka, tortownica (mniej więcej 22 cm), no i nagrzany piekarnik. ;)

Składniki:



·  puszka czerwonej fasoli (ja używam czerwonej, ale może to być również biała fasola)

·  4 łyżki kakao

·  4 jajka

· 1/2 szkl.cukru (niby tak było w oryginalnym przepisie, ale lepiej dodać ok. 3/4 - och, co tam, że trochę mniej zdrowo, za to dużo smaczniej)

· 3-4 łyżki mleka

· 1/2 szkl. wiórek kokosowych

· 1/3 szkl. płatków migdałowych

· 1 łyżka proszku do pieczenia

· 3 łyżki jogurtu (najlepiej greckiego)

· 2 łyżki oleju

· 2 łyźki zmielonego siemienia lnianego

· trochę masła do posmarowania tortownicy

· 2 łyżki cukru pudru



Co i jak?

  1. Fasolę należy odcedzić i porządnie wypłukać w durszlaku.
  2. Następnie miksujemy fasolę z 4 jajkami – najlepiej użyć blendera, by uzyskać jednolitą masę.
  3. Do naszej masy dodajemy wszystkie suche składniki oraz mleko, jogurt i olej i dokładnie mieszamy.
  4. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy dokładnie siemieniem (oczywiście można użyć papieru do pieczenia, aczkolwiek konsystencja tego ciasta spowoduje, że próbując odkleić papier – ciasto będzie się rozlatywać).
  5. Pieczemy w 180 stopniach, najlepiej góra-dół, przez około 30 min.
  6. Posypujemy cukrem pudrem



I co? Nie czuć, że ciasto jest fasolowe, prawda? :)




Ciasto posłużyło mi raz za spód do tortu – z kremem mascarpone i kwaśnawym musem malinowo-jabłkowym było pyszne!


Świetnie też wychodzą babeczki z tego ciasta; zamiast do tortownicy, masę przelewamy w np. silikonowe formy. O, poniżej zdjęcie:




Przepisowa inspiracja zaczerpnięta z : lubiesmakolyki.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz