środa, 31 grudnia 2014

Cynamonki i makówki

Cynamonki i makówki, makówki i cynamonki.





Nie znam osoby, która by nie lubiła tych małych zawijańców. Trudno się dziwić, skoro przepis dostałam od Mamy. :)

CIASTO

Składniki:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kg mąki
  • 150-200g margaryny
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
 Co i jak? 
  1. Margarynę rozpuszamy w mleku w ( nie gotujemy!).
  2. Drożdże mieszamy z cukrem  tak, żeby się rozpuścił.
  3. Do miski wlewamy nasze drożdże, dodajemy mąkę oraz mleko z margaryną i zagniatamy.
  4. Odstawiamy ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.

MASA CYNAMONOWA

Składniki:
  • 1/2 masło (lepiej, jeśli będzie miękkie)
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
 Co i jak?

Tutaj nie ma co się rozpisywać. Po prostu ucieramy masło z cukrem i cynamonem na jednolitą masę. :)

MASA MAKOWA

 Składniki:
  • 200 g mielonego maku
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 lyżki miodu
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/3 szkl migdałów drobno posiekanych
  • 1/3 szkl orzechów również drobno posiekanych

Co i jak?
  1. Mak zalewamy wodą do całkowitego pokrycia i gotujemy do momentu wrzenia. Potem studzimy.
  2. Wystudzony mak odciskamy przez gazę lub czystą ściereczkę.
  3. Dodajemy bakalie, roztopione masło z miodem i cukier.

CIASTO cd.
  1. Ciasto dzielimy na 10 kawałków
  2. Każdy kawałek rozwałkowujemy na  grubość 2-3mm i smarujemy masą cynamonową albo makową.
  3. Placek mocno zwijamy i kroimy na kawałki o grubości 1,5-2 cm.
  4. Wykładamy  ciasteczka do foremek do muffin, rozkładając lekko brzegi ciastek.
  5. Pieczemy  w 250 stopniach  7-10 minut (Ja piekłam 5-7 min, ale to zależy od piekarnika. Trzeba dobrze pilnować zawijasów, coby się nie przypaliły)

Oczywiście niektóre moje ciastka musiały się lekko przyfajczyć; pozwoliłam sobie na niewstawianie zdjęć. ;) Aczkolwiek wyszły pysznie, o proszę:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz