sobota, 14 marca 2015

Bananowo-owsiano-otębowe batoniki bez mąki i cukru

Jak można zauważyć uwielbiam ciastka owsiane. Także dziś kolejny sposób na pyszne i zdrowe co nieco. :)



Składniki:
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. otrębów pszennych
  • 1/2 szkl. bakalii (ja dałam żurawiny i rodzynki)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki twarogu
Co i jak?

  1. W miseczce rozgniatamy banana na papkę.
  2. Ewentualne rodzynki i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Do banana dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. 
  4. Masa powinna być nieco kleista.
  5. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia na blasze.
  6. Pieczemy 15 min. w 180 stopniach.
  7. Po przestygnięciu kroimy w prostokąty.

Jeśli masa jest za sucha, możemy dodać soku z pomarańczy, jeśli za mokra - wiórek kokosowych.

Ano właśnie... wiórek czy wiórków? ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz