sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurki wielkanocne

Przepis dla spóźnialskich - wielkanoce mazurki. U nas są zawsze bardzo pstrokate, bardzo słodkie i nieco kiczowate. Zawsze mnie przypada ich dekorowanie i jak widać ponosi mnie fantazja. :D




Składniki na ciasto:

  • 200 g krupczatki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • pół szkl. cukru
  • 2 żółtka 
  • 1 jajo


Co i jak?

  1. Żadna filozofia - wszystko razem zagniatamy.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok 1 cm grubości i wykrawamy odpowiadające nam kształty - jajka, zajęce, kwadraty (my mamy całą masę serduch).
  3. Pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor w 180 stopniach.



Czego użyłam do ozdabiania? Wszystkiego, co miałam pod ręką:

  • masa kajmakowa
  • masa marcepanowa
  • polewa czekoladowa
  • bakalie: rodzynki, migdały, żurawina, owoce goji
  • kolorowe posypki
  • kolorowe pisaki cukrowe


Z reguły wykorzystuję też M&M's, Skittels i orzechy, aczkolwiek jakoś w sklepie umknęło nam, żeby je kupić. :)

Pogodnych Świąt. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz