środa, 3 czerwca 2015

Omlet kokosowo-bananowo-owsiany

A dziś jedna z moich wariacji omletowych - bananowo owsiana. :) Idealna na szybkie śniadanie. Niby smażenie omleta zajmuje nieco czasu, aczkolwiek jeśli się o nim nie zapomni, to nie jest konieczne stanie przy kuchence. :D




Składniki:
  • 1 jajo
  • 1/2 średniego banana
  • 1/2 szl. płatków owsianych
  • łyżeczka masła
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • garść wiórek kokosowych
Co i jak?

  1. Jajko wbijamy do miski, wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę.
  2. Gotową masę wylewamy na małą, rozgrzaną patelnię - dodatkowe tłuszcze nie są potrzebna, gdyż wcześniej zmiksowaliśmy masło z resztą składników.
  3. Na małym ogniu smażymy naszego omleta, aż nabierze rumianych kolorów.

Z czym jeść? Ano, z owocami! U mnie były truskawki. :) Polecam też dodać łyżkę jogurtu naturalnego albo kawałek twarogu jako dodatek.

Czasem do składników dodaję kakao - też jest pysznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz