Składniki na ciasto na dużą blachę:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 5 łyżek oliwy
- 1 szkl. ciepłej wody
- Zaczynamy od rozczynu: rozkruszamy drożdże w miseczce, dodajemy 1/2 łyżki cukru, płaską łyżkę mąki i 1/2 szkl. ciepłej wody. Rozrabiamy składniki na jednolitą masę i odstawiamy na 15 min.
- Następnie dodajemy do rozczynu resztę mąki, oliwę i zagniatamy dolewając wodę tak, aby ciasto ładnie się "urobiło" - musi być elastyczne i nieklejące.
- Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
- Po 30 minutach wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę.
- Jak już wykonamy położymy sos i resztę składników na cieście, całość pieczemy w 180 stopniach od 20 do 30 min w zależności od piekarnika.
Składniki na sos:
- 1 średnia cebula
- 1/2 opakowania przecieru pomidorowego lub1 koncentrat pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- bazylia
- sól i pieprz
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju.
- Dodajemy przecier/koncentrat, wyciśnięty ząbek czosnku, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. :
U mnie były trzy kombinacje, bo przecież każdy lubi coś innego. Albo inaczej: każdy czegoś nie lubi. :D
- szynka, kukurydza, ser żółty i papryka
- szynka, kukurydza, ser żółty, papryka i oliwki
- tuńczyk, kukurydza, ser żółty, papryka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz