sobota, 20 czerwca 2015

Pizza domowa - na cienkim spodzie

Po raz kolejny  w przeciągu miesiąca na moim stole zagościła domowa pizza. Uwielbiam ją w każdej postaci, aczkolwiek najbardziej smakuje mi na cienkim cieście. Dlatego dziś podzielę się przepisem na takowe oraz na sos pomidorowy. :) Sos lepiej zrobić przed zabraniem się za ciasto.





Składniki na ciasto na dużą blachę:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 szkl. ciepłej wody
 Co i jak?
  1. Zaczynamy od rozczynu: rozkruszamy drożdże w miseczce, dodajemy 1/2 łyżki cukru, płaską łyżkę mąki i 1/2 szkl. ciepłej wody. Rozrabiamy składniki na jednolitą masę i odstawiamy na 15 min.
  2. Następnie dodajemy do rozczynu resztę mąki, oliwę i zagniatamy dolewając wodę tak, aby ciasto ładnie się "urobiło" - musi być elastyczne i nieklejące.
  3. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
  4. Po 30 minutach wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę.
  5. Jak już wykonamy położymy sos i resztę składników na cieście, całość pieczemy w 180 stopniach od 20 do 30 min w zależności od piekarnika. 

Składniki na sos:
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego lub1 koncentrat pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia
  • sól i pieprz
Co i jak? 
  1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju.
  2. Dodajemy przecier/koncentrat, wyciśnięty ząbek czosnku, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. :
Nasz gotowy sos rozkładamy na cieście. I dodajemy ulubione składniki. :)
U mnie były trzy kombinacje, bo przecież każdy lubi coś innego. Albo inaczej: każdy czegoś nie lubi. :D
  • szynka, kukurydza, ser żółty i papryka
  • szynka, kukurydza, ser żółty, papryka i oliwki
  • tuńczyk, kukurydza, ser żółty, papryka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz