niedziela, 12 lipca 2015

Tort bezowy z kremem kawowym

 Najlepsza beza jaką zdarzyło mi się jeść. Serio. Spróbujcie sami. :)




Beza
Składniki:
  • 8 białek
  • 10 dag cukru na 1 białko (5 dag cukru i 5 dag cukru pudru)

Co i jak?
  1. Białka ubić na sztywno, a ubijając stopniowo dodawać cukier
  2. Pianę ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyznaczyć okrąg o średnicy ok. 20 cm - powinny wyjść 3-4 placki.
  4. Wypełnić go masą, lekko unosząc boki ku górze.
  5. Piec 4 godziny w 100 stopniach.
  6. Odłożyć jeszcze do wyschnięcia.
Uwaga! Bezy nie wolno niczym przykrywać - żadnych folii czy pojemników, ani chować do lodówki, ponieważ zrobi się ciągnąca.

Taki widok z okna w kuchni, poproszę.

Krem kawowy
Składniki:
  • 4 jajka
  • 40 dag cukru
  • 2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • kawa rozpuszczalna
  • gorąca woda
Co i jak?


  1. Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na nim miskę. Należy pilnować, żeby się za bardzo nie nagrzała.
  2. Całe jajka wbijamy do miski.
  3. Ubijamy jajka dosypując cukier, aż zrobi się sztywna masa. Kiedy będzie bardzo gęsta, zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy jajka, aż masa ostygnie.
  4. Międzyczasie masło i margarynę miksujemy na piórko.
  5. 1 łyżkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
  6. Kiedy masa ostygnie, a masło odpowiednio się zmiksuje łączymy masy i dodajemy rozpuszczoną kawę.
  7. Miksujemy delikatnie, aż krem będzie jednolity.


Masło "na piórko"
Łączymy masy.
Najlepiej - podjadanie!


Nasze wysuszone placki bezowe przekładamy kremem.



 


Tort dobrze smakuje w połączeniu z bananem i gorzką czekoladą, które widać na zdjęciach. Pysznie. :)

  




I na koniec: Pieseł pomocnik.






2 komentarze:

  1. Szkoda ze nie dodałaś że krem nie musi buć kawowy ale mozna stworzyć go w różnych smakach i w każdym wariancie kozacko smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do bezy najlepszy jest kawowy. Inne smaki zostawiam sobie do tortu i innych cudów. :)

      Usuń