środa, 22 lipca 2015

Naleśniki z jagodami





Żeby udały się naleśniki niezbędna jest dobra i nieprzywierająca patelnia. :)


Składniki (około 30 naleśników):
  • 3 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki cukru (jeśli farsz będzie wytrwany - 1 łyżka)
  • szczypta soli
  • olej

Co i jak?
  1. Ubijamy jaja z cukrem i szczyptą soli mikserem.
  2. Na zmianę dodajemy mąkę, wodę i mleko. Ciasto powinno być rzadkie.
  3. Odstawiamy ciasto na ok. 30 min.
  4. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i porządnie mieszamy. Dodanie oleju powoduje, że nie trzeba używać tłuszczu do smażenia.
  5. Wylewamy ciasto na patelnię za pomocą łyżki do wazy i smażymy. 

Jagodowy farsz (poniższa ilość nie wystarcza mi na 30 naleśników :D)

Składniki:
  • 0,5 kg jagód
  • 1/2 dużego opakowania gęstego jogurtu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1,5 łyżki cukru
Co i jak?
  1. Jagody wrzucamy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
  2. Mieszamy łyżką, uważając by nie rozgnieść całkowicie jagód (ja lubię takie nie do końca zgniecione, ale zawsze można zblendować:)).
  3. Odstawić na tyle daleko od siebie, by od razu nie zjeść. :D
Tutaj kolor jest najlepiej oddany. Na reszcie zdjęć, wybaczcie, ale trochę blado...




Uwaga: podobno najlepsze naleśniki są z mąki krupczatki. :)

Przepis zaczerpnięty z bloga: http://bajkorada.blogspot.com/ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz