wtorek, 4 sierpnia 2015

Bułeczki drożdżowe z dżemem


Tym razem przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem (użyłam morelowego).




Składniki na 12 bułek:

  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag rozpuszczonej margaryny
  • 7 dag cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży

Co i jak?
  1. Przygotowuje mu zaczyn: 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 3 dag drożdży, 1/5 szkl. ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszany i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu dodajemy resztę składników i wyrabiany. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości 1-1,5 cm i smarujemy dżemem. Placek zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości 3 cm.
  4. Plastry układany na blasze i pieczemy 25 min w 180 stopniach. 




Tak wyglądają po upieczeniu. :) A najlepiej smakują z mlekiem lub kakao zaraz po upieczeniu.


 

 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz