czwartek, 6 sierpnia 2015

Owsiano-jabłkowe babeczki

Przepis powstał w ramach eksperymentów kulinarnych. Zaczęło się od jabłka, które leżakując na kuchennym stole zaczęło mięknąć...



Składniki na 9 babeczek:
  • 1 średnie "mięknące" jabłko
  • 3/4 szkl. płatków owsianych
  • łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 jajo
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 duża łyżka gęstego jogurtu (ja używam typu greckiego)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie, jeśli jabłko jest słodkie miód nie jest konieczny)

Co i jak?
  1. Jabłko ścieramy na tarce do miski, a następnie dodajemy wszystkie suche składniki (płatki, słonecznik i siemię lniane).
  2. Do oddzielnej miseczki wbijamy jajo i je roztrzepujemy.
  3. Do jaja dodajemy mleko, jogurt i miód i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do suchych składników. Znowu dokładnie mieszamy.
  4. Masę wykładamy do papierowych/silikonowych (jeszcze się ich nie dorobiłam...) foremek.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz