poniedziałek, 7 września 2015

Roladki schabowe z pieczarkami

Ostatnimi czasy znowu same słodkości tutaj się pojawiały, więc tym razem - pomysł na smaczny obiad. :) Przepis zaczerpnięty z rodzinnych przepiśników.


Składniki na 6 roladek:
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 300 gr pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Co i jak? 
  1. Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
  2. Rozbite kotlety solimy i pieprzymy z obu stron.
  3. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  4. Następnie kotlety smarujemy z jednej strony cienką warstwą majonezu i posypujemy obficie pieczarkami. Zwijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami przed rozwinięciem. 
  5. Układamy roladki w  naczyniu żaroodpornym, smarujemy ponownie odrobiną majonezu i posypujemy resztą pieczarek.
  6. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. :)


Przed upieczeniem.
Po upieczeniu.

Nam najlepiej smakują z domowej roboty buraczkami i z gotowanymi ziemniakami. :) 




A przepis na buraczki już wkrótce! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz