niedziela, 4 października 2015

Mazurek

Ciasto nie tylko na święta. :) Lekki, kokosowo-makowy spód i domowy budyń robią swoje.
 Przepis maminy - najlepszy.



Składniki:

Na spód:
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag suchego maku
Masa budyniowa:
  • 6 żółtek
  • 05, l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 masło
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) 
Wierzch:
  • duża paczka herbatników
  • mocna herbata
  • 20 ml wódki
Polewa:
  •  1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3-4 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Spód - co i jak?
  1. Białka ubijamy na sztywno, dosypując w trakcie cukier.
  2. Po ubiciu dodajemy delikatnie mieszając wiórki kokosowe i mak.
  3. Ciasto wykładamy do blachy nasmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.
  4. Pieczemy 15-20 min w 220 stopniach. Trzeba pilnować ciasto, a najlepiej sprawdzić je już po 10-12 minutach, czy się zrumieniło. 

Masa budyniowa - co i jak?
  1.  Część mleka (ok. 3/4) zagotowujemy z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru.
  2. Resztę mleka roztrzepuję z żółtkami i dodaję mąkę, przesiewając przez sitko. W masie nie mogą pozostać grudki.
  3. Masę z żółtek wlewam do gotującego się mleka i mieszam, aż zgęstnieje (jeśli nie udało się usunąć wszystkich grudek w masie z żółtek, to możemy dodać ją do mleka przez małe sitko).
  4. Dajemy budyniowi przestygnąć, a międzyczasie miksujemy lekko masło (na piórko).
  5. Wystudzony budyń dodajemy do masła, dalej lekko miksując do uzyskania jednolitej masy.
  6. Masę wykładamy na wcześniej upieczony spód.
Po lewej budyń kupny, a po prawej - domowy, na jajkach. Różnica nie tylko w kolorze, ale i smaku.
Wierzch - co i jak?
  1. Zaparzamy mocną herbatę, dodajemy wódkę i zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Następnie namaczamy herbatniki i układamy ciasno na masie budyniowej
 Polewa - co i jak?
  1. Rozpuszczamy masło z cukrem pudrem w rondelku.
  2. Następnie dodajemy mleko i kakao i energicznie mieszamy.
  3. Polewamy masą nasze ciasto.
  4. Posypujemy wiórkami kokosowymi.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz