Składniki
- 3-4 marchewki
- 1,5 szkl. mąki
- 4 jajka
- 2,5-3 łyżki miodu (lub cukru)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru (opcjonalnie)
- szczypta soli
Co i jak?
- Marchwekę myjemy, obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli (jeśli używamy cukru, możemy go dodawać podczas ubijania białek).
- Mieszamy pianę z żółtkami, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Dodajemy cynamonom, odrobinę imbiru, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy powoli marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę.
- Do masy dodajemy miód i masło. Ponownie mieszamy.
- Blachę do tarty smarujemy masłem/olejem i posypujemy bułką tartą.
- Ciasto pieczemy w ok. 170 stopniach ok 40 min. Najlepiej sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. :)
Ja ciasto podałam z odrobiną kremu zrobionego z mascarpone i mleka. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz