poniedziałek, 19 października 2015

Ciasto marchewkowe

Idealne na jesienne popołudnia przy herbacie z syropem cynamonowym.



Składniki
  • 3-4 marchewki
  • 1,5 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki miodu (lub cukru)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Co i jak?
  1. Marchwekę myjemy, obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli (jeśli używamy cukru, możemy go dodawać podczas ubijania białek).
  3. Mieszamy pianę z żółtkami, aż uzyskamy jednolitą masę.
  4. Dodajemy cynamonom, odrobinę imbiru, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy powoli marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę.
  6. Do masy dodajemy miód i masło. Ponownie mieszamy.
  7. Blachę do tarty smarujemy masłem/olejem i posypujemy bułką tartą.
  8. Ciasto pieczemy w ok. 170 stopniach ok 40 min. Najlepiej sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. :) 

Ja ciasto podałam z odrobiną kremu zrobionego z mascarpone i mleka. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz