środa, 28 października 2015

Ciasto dyniowe

Kolejna odsłona ciasta warzywnego, tym razem z dyni. :)




Składniki:
  •  0,5kg dyni
  • 1,5 szkl. płatków owsianych lub 1 szkl. mąki owsianej (można też użyć płatków/mąki jaglanych)
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • garść rodzynek

Co i jak?

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę,  a następnie gotujemy na parze aż zmięknie.
  2. Płatki owsiane blendujemu na mąkę w misce.
  3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiając na kilka minut.
  4. W oddzielnej misce blindujemy ostygniętą dynię.
  5. Do dyni dorzucamy resztę składników oprócz rodzynek i ponownie blendujemy.
  6. Do masy dodajemy rodzynki.
  7. Formę do tarty smarujemy masłem/olejem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną i wlewamy masę (masa jest dość rzadka, z łatwością się przelewa).
  8. Ciasto pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.

Dyniowe ciasto jest bardzo wilgotne, trochę taki dyniowy brownie. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz