Składniki:
- 0,5kg dyni
- 1,5 szkl. płatków owsianych lub 1 szkl. mąki owsianej (można też użyć płatków/mąki jaglanych)
- 2 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- garść rodzynek
Co i jak?
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy na parze aż zmięknie.
- Płatki owsiane blendujemu na mąkę w misce.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiając na kilka minut.
- W oddzielnej misce blindujemy ostygniętą dynię.
- Do dyni dorzucamy resztę składników oprócz rodzynek i ponownie blendujemy.
- Do masy dodajemy rodzynki.
- Formę do tarty smarujemy masłem/olejem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną i wlewamy masę (masa jest dość rzadka, z łatwością się przelewa).
- Ciasto pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach.
Dyniowe ciasto jest bardzo wilgotne, trochę taki dyniowy brownie. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz