Składniki
- 700 g ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 700 g sera białego półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 2 duże szczypty soli
Co i jak?
- Wszystkie składniki razem zagniatamy w misce na jednolitą masę, tak aby nie kleiło się do rąk.
- Międzyczasie duży garnek (ok. 3 l.) napełniamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli.
- Masę dzielimy na mniejsze części i formujemy wałki, podsypując mąką w razie potrzeby. Następnie dzielimy je na grube plastry (wyglądają jak kopytka).
- Gotowe kluski układamy na wilgotnej ściereczce, żeby się nie posklejały.
- Kiedy woda zacznie wrzeć delikatnie przekładamy kluski do wody (max. 15 sztuk na raz, żeby się nie skleiły) i delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką.
- Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je ok 2 min.
- Gotowe kluski odkładamy na talerz, lepiej nie kłaść jednych na drugie dopóki nie wystygną, gdyż inaczej się skleją.
Do polania klusek:
Wersja I
- 1/4 kostki masła
- 2-3 płaskie łyżki bułki tartej
- cukier
Wersja II
- jogurt naturalne
- dżem (truskawkowy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz