poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kluski leniwe

Obiad z serii "powrót do dzieciństwa". :)



 
Składniki
  • 700 g ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 700 g sera białego półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 duże szczypty soli


Co i jak?
  1. Wszystkie składniki razem zagniatamy w misce na jednolitą masę, tak aby nie kleiło się do rąk.
  2. Międzyczasie duży garnek (ok. 3 l.) napełniamy wodą do 3/4 wysokości i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli.
  3. Masę dzielimy na mniejsze części i formujemy wałki, podsypując mąką w razie potrzeby. Następnie dzielimy je na grube plastry (wyglądają jak kopytka).
  4. Gotowe kluski układamy na wilgotnej ściereczce, żeby się nie posklejały.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć delikatnie przekładamy kluski do wody (max. 15 sztuk na raz, żeby się nie skleiły) i delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą lub plastikową łyżką.
  6. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je ok 2 min.
  7. Gotowe kluski odkładamy na talerz, lepiej nie kłaść jednych na drugie dopóki nie wystygną, gdyż inaczej się skleją.

Do polania klusek:

Wersja I
  • 1/4 kostki masła
  • 2-3 płaskie łyżki bułki tartej
  • cukier
Masło rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy, aż stworzy się piana. Smażymy ok. 1 minuty i polewamy kluski. Następnie posypujemy do smaku cukrem.

Wersja II
  • jogurt naturalne
  • dżem (truskawkowy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz