niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki



Pierniczki na szybko - smaczne, chrupiące i jak najbardziej świąteczne. :) Co prawda na zdjęciu są też pierniczki z innego przepisu, ale ten - za rok. :)

Bo jakże to tak? Święta bez chrupiących pierników?! To taki, lekko parafrazując, must bake. :)






Składniki:

  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     3 łyżki miodu
  •     5 łyżek miękkiego masła
  •     1/2 szklanki cukru, może być brązowy
  •     1 jajko
  •     2 łyżeczki kakao
  •     3 łyżeczki przyprawy do piernika albo: szczypta mielonych goździków, szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu. :)


Co i jak?

  1.  Wszystkie składniki wrzucamy do miski i porządnie zagniatamy na jednolitą masę.
  2.  Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę - będzie je łatwiej wałkować.
  3.  Masę dzielimy na 2-3 części i następnie wałkujemy jedną z nich na grubość ok. 5 mm . Warto sobie ułatwić zadanie podsypując blat i wałek mąką.
  4. Z placka wykrawamy świąteczne choinki, gwiazdki i inne cuda.
  5. Pieczemy w 180 stopniach na grzaniu góra dół przez ok. 8-10 min. (zależnie od piekarnika).

Lukier - składniki:

  •     białko z jednego jajka
  •     1 szkl. cukru pudru


Co i jak?

Białko ucieramy z cukrem mikserem lub blenderem na gęstą jednolitą masę. Im gęstsza tym łatwiej dekorować, bo mniej się rozmazuje, aczkolwiek szybciej zastyga. :)



Kiedy nasze pierniczki wyjmiemy już z piekarnika i pozwolimy im chwilę przestygnąć, to możemy się brać za dekorowanie. U mnie wyszło to tak:






Wesołych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz