Pierniczki na
szybko - smaczne, chrupiące i jak najbardziej świąteczne. :) Co prawda na
zdjęciu są też pierniczki z innego przepisu, ale ten - za rok. :)
Bo jakże to tak? Święta bez chrupiących
pierników?! To taki, lekko parafrazując, must bake. :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru, może być brązowy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika albo: szczypta mielonych goździków, szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu. :)
Co i jak?
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i porządnie zagniatamy na jednolitą masę.
- Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę - będzie je łatwiej wałkować.
- Masę dzielimy na 2-3 części i następnie wałkujemy jedną z nich na grubość ok. 5 mm . Warto sobie ułatwić zadanie podsypując blat i wałek mąką.
- Z placka wykrawamy świąteczne choinki, gwiazdki i inne cuda.
- Pieczemy w 180 stopniach na grzaniu góra dół przez ok. 8-10 min. (zależnie od piekarnika).
Lukier -
składniki:
- białko z jednego jajka
- 1 szkl. cukru pudru
Co i jak?
Białko
ucieramy z cukrem mikserem lub blenderem na gęstą jednolitą masę. Im gęstsza
tym łatwiej dekorować, bo mniej się rozmazuje, aczkolwiek szybciej zastyga. :)
Kiedy nasze
pierniczki wyjmiemy już z piekarnika i pozwolimy im chwilę przestygnąć, to możemy
się brać za dekorowanie. U mnie wyszło to tak:
Wesołych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz