sobota, 27 lutego 2016

Kokosowo-bananowe ciasto jaglane

Totalny eksperyment, chciałam coś na szybko, ale jednocześnie zdrowo. Wyszło całkiem przyzwoicie. :)






Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. płatków jaglanych
  • 3/4 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 banany
  • 2 łyżki stewii
  • garść rodzynek

Co i jak?
  1. Płatki jaglane wrzucamy do miski zalewamy gorącą wodą - ok. 1-1,5 cm powyżej płatków. Rodzynki zalewamy wrzątkiem w oddzielnym naczyniu i odstawiamy.
  2. Banany blendujemy lub rozgniatamy na płynną masę widelcem (jeśli popsuł nam się blender ;)).
  3. Gdy płatki już napęcznieją, wlewamy mleko, dodajemy rozgniecione banany, stewię i energicznie mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy wiórki i rodzynki; ponownie mieszamy.
  5. Ciasto pieczemy w wysmarowanej uprzednio masłem oraz posypanej otrębami lub kaszą manną formie do tart (tudzież w innym naczyniu/blasze) w 180 stopniach przez ok. 30 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz