sobota, 31 stycznia 2015

Pierogi Cioci Irenki




Składniki na farsz:
  • 1,5 kg mięsa wołowego (musi mieć troszkę tłuszczyku, inaczej będzie za suchy farsz)
  •  włoszczyzna
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Co i jak?
  1. Mięso gotujemy razem z włoszczyzną i jedną przypieczoną cebulą (cebulę nieobraną kładziemy na dużym palniku, palnik odpalamy i dajemy cebulce chwilę się pogrzać :)). Gotowanie trwa około 3 godzin.
  2. 2 cebule drobno siekamy i szklimy na oleju z masłem.
  3. Kiedy mięso ostygnie mielimy je razem z naszymi wymoczonymi kajzerkami. A następnie dodajemy zeszklone cebule, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10-15 g masła
  • łyżka oleju
  • ok. 1,5 szkl. gorącej wody 

Co i jak?
  1. Wszystkie składniki razem zagniatamy, dodając powoli wodę.
  2. Ciasto powinno mieć plastelinową konsystencję i nie powinno przywierać.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy czystą wilgotną ściereczką, żeby podczas lepienia nie obsychało.

Teraz najfajniejsze!

  1. Odkrawamy 1/5 ciasta, rozciągamy w palcach i wałkujemy na ok 2-3 mm.
  2. Wykrawamy okręgi - najlepiej od średniej wielkości szklanki - zależnie od tego, jak duże chcemy mieć pierogi. :)
  3. Łyżeczką nakładamy nasz mięsny farsz i "zagniatamy brzegi. Tutaj każdy ma własną technikę. My mieliśmy okazję poznać 2 sposoby na ładne brzegi pierogów. :) 
  4. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do ich wypłynięcia.

Jadam pierogi na dwa sposoby:

1. albo tylko gotuję.



2.  albo gotuję i następnie podsmażam na złocisty kolor. :)

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz