wtorek, 10 lutego 2015

Szarlotka

 Ciasto dobrze znane wszystkim i lubiane przez wszystkich. No chyba wszystkich. W każdym razie jabłecznik wychodzi pysznie, jest łatwy do zrobienia i nie zabiera zbyt wiele czasu w kuchni. :)



Masa jabłkowa:
  • 5 dużych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie kisiel np. żurawinowy
Co i jak?
  1. Jabłka myjemy i kroimy w niewielkie kawałki (można obrać, aczkolwiek ja tego nie praktykuję), a następnie wrzucamy do garnka.
  2. Do jabłek wlewamy szklankę wody i sok z cytryny. Nie zapominamy o mieszaniu!
  3. Następnie dodajemy cukier i znowu mieszamy.
  4. Kiedy jabłka puszczą sok, zostawiamy je na małym gazie na ok 15-20 min, co jakiś czas jednak musimy popracować łychą - inaczej przylgną do dna lub co gorsza się przypalą!
  5. Jeśli używamy opcjonalnie kisielu, to dodajemy dwie-trzy łyżki do naszej jabłkowej mazi i mieszamy porządnie. :)
  6. Ta dam, gotowe.

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 18 dag cukru
  • 18 dag miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 proszek do pieczenia
  • opcjonalnie można dodać wanilię
 Co i jak?
  1. Wszystkie składniki wrzucamy w jedną sporą michę i porządnie zagniatamy.
  2. Następnie, gdy mamy już wyrobione ciasto, dzielimy je na dwie części - nie, nie połowy, ponieważ jedna część musi być większa od drugiej.
  3. Większą część rwąc na małe kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem (albo wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą/kaszą manną). Ciocia mnie uczyła, że układając ciasto "rwanymi kawałkami" ciasto lepiej wyrośnie w piekarniku. ;)
  4. Kiedy mamy już wyłożone dno, to podpiekamy nasze ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 10 min.
  5. Następnie wyjmujemy, wykładamy naszą jabłkową masą i opcjonalnie sypiemy cynamonem (mniam, tym razem zapomniałam o nim...).
  6. Bierzemy drugą, tę mniejszą część i rozwałkowujemy na 2 mm placuch. Rwąc układamy na naszym cieście, tak aby pozostawić jak najmniejsze dziury między nimi.
  7. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min i pieczemy w 180 stopniach.


W tym celu należy:
  1. Rozpuścić 2-3 łyżki masła w rondelku.
  2. Rozpuszczonym masłem polać ciasto z wierzchu.
  3. Szybko, zanim masło stężeje, zasypać cukrem pudrem!



Zamiast jabłek można użyć dowolne owoce. Niekoniecznym jest także przygotowywanie takiej masy owocowej - możemy pokroić owoce i ułożyć na podpieczonym cieście. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz