piątek, 6 lutego 2015

Zupa krem z dyni

Te kremowe zupy bardzo przypadły mi do gustu. Są i łatwe do przyrządzenia, i smaczne, i ładnie się prezentują w miseczkach. :)



Ten przepis dostałam od Cioci Izy, która z kolei wygrzebała go z jakiejś gazety. Kilka własnych modyfikacji i oto proszę, poniżej pyszności:


Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Co i jak?
  1. Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy drobno i gotujemy aż zmięknie.
  2. Międzyczasie siekamy drobno naszą cebulę  i szklimy na maśle.
  3. W oddzielnym garnuszku przygotowujemy bulion.
  4. Ugotowaną dynię wraz z zeszkloną cebulą miksujemy drobno i dodajemy pozostałe składniki.
  5. Naszą zupę gotujemy jeszcze 10 min. na małym ogniu.


Z czym podawać? Ano można podać z jogurtem naturalnym, pestkami dyni tudzież ptysiami groszkowymi (tak, tak, to są ptysie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz