poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa krem z buraków

Walentynki i egzamin pochłonęły mnie bez reszty, stąd też ostatnio nic się tu nie działo... Poprawiam się już.

Obecnie  testuję różne gęste zupy warzywne - tydzień temu był test marchewek, w sobotę - buraków.
Dziś dam przepis na ten buraczany krem. :)



Składniki:
  • 3 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 cebulka
  • łyżka masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru
Co i jak?
  1. Wszystkie warzywa kroimy.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a kiedy jest już gotowa dorzucamy resztę warzyw i smażymy ok 10 min mieszając.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucając 3 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego.
  4. Kiedy woda w garnku się zagotuje, a warzywa już będą lekko podsmażone wrzucamy je do wody.
  5. Dorzucamy pokrojone jabłko i gotujemy aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie odlewam część wywaru (na wszelki wypadek odlewam do małego garnuszka), a następnie wszystko miksuję wygrzebując uprzednio liście laurowe i ziele.Część wywaru odlewam, ponieważ nie chcę, żeby zupa była za rzadka, jeśli natomiast jest za gęsta - mam co dolać. :)
  7. Zupę doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ja moim gością zupę podałam z jogurtem naturalnym. :) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz