Składniki na 2 osoby:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
- 1/2 paczki mrożonego szpinaku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 6 plasterków suszonych pomidorów
- 10 oliwek
- 25 dag kurczaka
- 1 ząbek czosnku czosnek
- twardy ser do starcia
- pieprz, sól
Co i jak?
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Międzyczasie kroimy drobno kurczaka, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie smażymy lub gotujemy na parze.
- Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak.
- Kiedy szpinak się rozmrozi i zamieni w zieloną breję, dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory i oliwki, sprasowany czosnek oraz sól i pieprz. Aha, i jogurt grecki!
- Dorzucamy do tego kurczaka i chwilę trzymamy na ogniu.
- Kiedy makaron się ugotuje, odlewamy wodę. ALE niecałą - zostawiamy ok 1/2 szkl.
- Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz szpinakowy sos i wodę, którą zostawiliśmy po ugotowaniu makaronu.
- Gdy danie wyląduje już na talerzu posypujemy je startym lub drobniutko pokrojonym serem. I co? I jest pysznie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz