niedziela, 17 maja 2015

Makaron ze szpinakiem i z kurczakiem

Pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Może właśnie na niedzielę? :)




Składniki na 2 osoby:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 2  łyżki jogurtu greckiego
  • 6 plasterków suszonych pomidorów
  • 10 oliwek
  • 25 dag kurczaka
  • 1 ząbek czosnku czosnek
  • twardy ser do starcia
  • pieprz, sól

Co i jak?
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Międzyczasie kroimy drobno kurczaka, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie smażymy lub gotujemy na parze.
  3. Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak.
  4. Kiedy szpinak się rozmrozi i zamieni w zieloną breję, dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory i oliwki, sprasowany czosnek oraz sól i pieprz. Aha, i jogurt grecki!
  5. Dorzucamy do tego kurczaka i chwilę trzymamy na ogniu.
  6. Kiedy makaron się ugotuje, odlewamy wodę. ALE niecałą - zostawiamy ok 1/2 szkl.
  7. Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz szpinakowy sos i wodę, którą zostawiliśmy po ugotowaniu makaronu.
  8. Gdy danie wyląduje już na talerzu posypujemy je startym lub drobniutko pokrojonym serem. I co? I jest pysznie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz