środa, 16 września 2015

Tiramisu




 Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  paczka biszkoptów - kocich języczków (te z Lidla wystarczają w sam raz)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 25 ml rumy lub 2 krople zapachu rumowego
  • kakao 

Co i jak? 
  1. Śmietanę wlewamy do miski i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy fix i ubijamy mikserem na sztywno.
  2. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i cukier puder. Ponownie miksujemy na sztywno. 
  3. Pilnujemy się, żeby nie wyjadać kremu z miski. :) Dlatego bezpiecznie schować go do lodówki.
  4. Gotujemy wodę, a następnie zalewamy kawę w misce (będzie nam łatwiej maczać biszkopty).
  5. Dodajemy do kawy rum/zapach rumowy i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.
  6. Następnie wykładamy tortownicę folią spożywczą i układamy na dnie porządnie namoczone  biszkopty (pół paczki). Biszkopty powinny być mocno namoczone, wówczas ciasto jako całość będzie lepsze. Nie muszę być ułożone zbyt szczelnie.
  7. Następnie wykładamy połowę kremu i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów.
  8. Wykładamy resztę kremu i przesiewając przez sitko, posypujemy gorzkim kakao.
  9.  Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Później możemy się zajadać domowym tiramisu. :) 

Moja Mamuśka dodaje do ciasta borówki lub truskawki - zarówno pomiędzy warstwy kremu, jak i na wierzch.  Ja z kolei podałam tiramisu wraz z musem truskawkowym, który przyrządziłam jeszcze w  czerwcu. :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz