Składniki na farsz:
- 1,5 kg mięsa wołowego (musi mieć troszkę tłuszczyku, inaczej będzie za suchy farsz)
- włoszczyzna
- 2 kajzerki namoczone w mleku
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- sól i pieprz
Co i jak?
- Mięso gotujemy razem z włoszczyzną i jedną przypieczoną cebulą (cebulę nieobraną kładziemy na dużym palniku, palnik odpalamy i dajemy cebulce chwilę się pogrzać :)). Gotowanie trwa około 3 godzin.
- 2 cebule drobno siekamy i szklimy na oleju z masłem.
- Kiedy mięso ostygnie mielimy je razem z naszymi wymoczonymi kajzerkami. A następnie dodajemy zeszklone cebule, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 10-15 g masła
- łyżka oleju
- ok. 1,5 szkl. gorącej wody
Co i jak?
- Wszystkie składniki razem zagniatamy, dodając powoli wodę.
- Ciasto powinno mieć plastelinową konsystencję i nie powinno przywierać.
- Gotowe ciasto przykrywamy czystą wilgotną ściereczką, żeby podczas lepienia nie obsychało.
Teraz najfajniejsze!
- Odkrawamy 1/5 ciasta, rozciągamy w palcach i wałkujemy na ok 2-3 mm.
- Wykrawamy okręgi - najlepiej od średniej wielkości szklanki - zależnie od tego, jak duże chcemy mieć pierogi. :)
- Łyżeczką nakładamy nasz mięsny farsz i "zagniatamy brzegi. Tutaj każdy ma własną technikę. My mieliśmy okazję poznać 2 sposoby na ładne brzegi pierogów. :)
- Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do ich wypłynięcia.
Jadam pierogi na dwa sposoby:
1. albo tylko gotuję.
2. albo gotuję i następnie podsmażam na złocisty kolor. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz