Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 ząbki czosnku
- mięta (najlepiej świeża, aczkolwiek suszona też da radę)
- sok z 1/4 cytryny
- sól, pieprz, szczypta bazylii
- jogurt naturalny
Co i jak?
- Cukinie myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plastry.
- Gotujemy (ja gotuję na parze, bo zdrowiej) z dodatkiem dwóch pokrojonych, ząbków czosnku oraz kilku listków mięty/szczypty suszonej mięty.
- Ugotowaną cukinię blenudjemy najlepiej od razu w garnku, dodając sok z cytryny, sól, pieprz i bazylię.
- Dodajemy ok 2 szkl. wody, w której gotowana była cukinia.
Moją zupę-krem ozdobiłam łyżką jogurtu naturalnego. :)
Jednak zamiast jogurtu możemy użyć sosu czosnkowego lub też dodać ptysie. Albo jedno i drugie - najpyszniej! Niestety do sklepu wyskoczyć nie mogłam, a piekarnik był zajęty przez pszenne bułeczki. Także ptysie zrobię przy okazji innej kremowej zupy. :D
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz