Obecnie testuję różne gęste zupy warzywne - tydzień temu był test marchewek, w sobotę - buraków.
Dziś dam przepis na ten buraczany krem. :)
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 2 marchewki
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 jabłko
- 1 cebulka
- łyżka masła
- sok z 1/3 cytryny
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
- Wszystkie warzywa kroimy.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a kiedy jest już gotowa dorzucamy resztę warzyw i smażymy ok 10 min mieszając.
- W garnku zagotowujemy wodę, wrzucając 3 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego.
- Kiedy woda w garnku się zagotuje, a warzywa już będą lekko podsmażone wrzucamy je do wody.
- Dorzucamy pokrojone jabłko i gotujemy aż warzywa zmiękną.
- Następnie odlewam część wywaru (na wszelki wypadek odlewam do małego garnuszka), a następnie wszystko miksuję wygrzebując uprzednio liście laurowe i ziele.Część wywaru odlewam, ponieważ nie chcę, żeby zupa była za rzadka, jeśli natomiast jest za gęsta - mam co dolać. :)
- Zupę doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ja moim gością zupę podałam z jogurtem naturalnym. :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz