Ten przepis dostałam od Cioci Izy, która z kolei wygrzebała go z jakiejś gazety. Kilka własnych modyfikacji i oto proszę, poniżej pyszności:
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Co i jak?
- Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy drobno i gotujemy aż zmięknie.
- Międzyczasie siekamy drobno naszą cebulę i szklimy na maśle.
- W oddzielnym garnuszku przygotowujemy bulion.
- Ugotowaną dynię wraz z zeszkloną cebulą miksujemy drobno i dodajemy pozostałe składniki.
- Naszą zupę gotujemy jeszcze 10 min. na małym ogniu.
Z czym podawać? Ano można podać z jogurtem naturalnym, pestkami dyni tudzież ptysiami groszkowymi (tak, tak, to są ptysie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz