Składniki:
- makaron spaghetti (kupiłam taki fajny, półmetrowy)
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja najbardziej lubię z indyka, chociaż tym razem użyłam schabu)
- 1/3 szkl. mleka
- 1/3 szkl. bułki tartej lub kaszy manny
- jajko
- pomidory w puszce
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- cebula
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- przyprawy: tymianek, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie pieprz, sól
- świeży rozmaryn
- Zaczniemy od mięsa - w garnku zagotowujemy wodę wrzucając liść i ziele. Mięso zagniatamy w misce wraz z jajkiem, bułką i mlekiem. Dodajemy soli i pieprzu.
- Formujemy malutkie kulki i wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy pulpeciki wypłyną na wierzch trzymamy je jeszcze ok. 10 min. i wyciągamy z wody.
- W oddzielnym garnku gotujemy wodę na makaron. Kiedy się zagotuje wrzucamy makaron, solimy i gotujemy ok. 12 min. U nas zawsze jest bardziej twardawy - taki właśnie nam smakuje, al dente. :)
- Czas na sos: cebulkę i czosnek kroimy drobno i wrzucamy na rozpuszczone na patelni masło.Cebula musi się zeszklić.
- Listki z 2 gałązek rozmarynu drobno siekamy i dorzucamy na patelnię.
- Dodajemy pomidory i koncentrat, mieszając.
- Doprawiamy do smaku - ja dodaję po 1/2 łyżeczki tymianku i cynamonu . Szczyptę soli i nieco więcej pieprzu.
- Następnie do sosu wrzucamy pulpety i chwilę trzymamy na ogniu mieszając
- Makaron wykładamy na talerze, na wierzch nakładamy sos i przyozdabiamy gałązką rozmarynu (który na zdjęciu wygląda jak kawałek choinki :D).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz